woensdag 31 januari 2007

157. Informatie van Luuk Lucas




Luuk is van 1953, dus deze foto is 53 jaar geleden gemaakt. (zie zijn levensloop op nr 107) In de kinderwagen ligt de nu 53 jarige Luuk, die we later kenden als Lukie Lucas. Zijn moeder loopt achter de kinderwagen en loopt het erf op van opa en oma Lucas. Mijn overburen. Op de achtergrond het huis van Lukas Bloemhof toen nog groenteboer. In mijn verhalen op http://www.vroomshoop.com/verhalen/teunkolkman/verhalenteun.htm schrijf ik daarover. Voor de kijker rechts van deze foto stond de oude kleuterschool, waar later gebouw Irene stond. Toen de kleuterschool werdt afgebroken ten behoeve van de bouw van Irene, moesten we tijdelijk in de consistorie van de Gereformeerde kerk bivakeren.
Links van het huis van Lukas Bloemhof heeft mijn vader in 1955 ons huis gebouwd op het adres Julianastraat 7b. Daarnaast stond de snoepwinkel van Freek Schippers, waarover ik ook heb geschreven op de genoemde website. Weer iets verder stond de schoenen/klompen winkel van van Lohuizen. En voor de winkel van van Lohuizen stond op woensdag de marktkraam van de Snoep Koning.
Verder kon Luuk vertellen dat de Lukas Lucas die op de foto's nr 30 en 31 staat in de 2e klas, al is overleden op 12 juni 2001. Lukas Lucas was een achterneef van hem en woonde aan de 2e Blokweg. Lukas Lucas staat rechts achteraan.

Luuk is koster van de Vrijgemaakte kerk te Vroomshoop. Op zijn initiatief brengen we ook een bezoek aan deze kerk op onze 'tour de Vroomshoop' , met de dubbeldekker bus van Sickman.
Het in 1986 door Hendriksen & Reitsma gebouwde orgel voor de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Vroomshoop werd overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw van deze gemeente. Bij de bouw van dit instrument had men gebruik gemaakt van van enig materiaal uit het oude orgel. Verder was toen op de sleep van de gereserveerde Dulciaan 8 tijdelijk een Terts D 1 3/5 geplaatst. In het kader van de bovengenoemde overplaatsing kon de gereserveerde Dulciaan 8 alsnog worden gerealiseerd. De Terts D 1 3/5 werd toegevoegd aan de Quint 2 2/3. De bijbehorende registerknop is van twee standen voorzien, zodat dit register nu ook als Sesquialter D II kan fungeren.
De dispositie: Hoofdwerk (Manuaal I, C-f3): Roerfluit 8, Prestant D 8, Octaaf 4, Octaaf 2, Mixtuur II-III. Nevenwerk (Manuaal II, C-f3): Holpijp 8, Fluit 4, Quint 2 2/3 - Sesquialter D II, Woudfluit 2, Dulciaan 8. Pedaal (C-d1): Subbas 16. Koppelingen HW-NW, Ped-HW, Ped-NW. Tremulant. Winddruk: 72 mm wk. Toonhoogte: a1 = 440 Hz. Temperatuur: evenredig zwevend.

Tot zover voor de kenners onder ons.
Belangrijk is om te melden dat Gert Meier, die al 40 jaar organist is in de Baptisten kerk te Vroomshoop en daarvoor een onderscheiding heeft gekregen, op 21 april a.s. een improvisatie zal geven op dit orgel in de Vrijgemaakte kerk over het 'Dankt dankt nu allen God,' wat wij met z'n allen op aanwijzing van meester van Duijn zongen als we terug kwamen van de schoolreis.
In deze kerk staat ook een prachtige piano, dus Pieter Kooi krijgt de gelegenheid om te improviseren: 'Wie goat nog lange niet noar huus' Een twee luik zoals dat heet: een meditatief moment en een historisch nostalgisch muzikaal moment.

Met dank alvast aan Luuk Lucas voor het openstellen van zijn kerk.

Geen opmerkingen: