woensdag 31 januari 2007

104. Levensloop Jan Reiling

Toen ik onverwacht, een paar weken geleden, door Teun Kolkman werd opgebeld kon ik me heel weinig herinneren van de lagere school. Maar nu langzamerhand komen er toch nog enkele dingen terug in het geheugen.
(Het hele gezin. Pappa Jan, mamma Åslaug, dochter Hege, zoon Rune en aanstaande schoonzoon Jon.)
In de eerste en tweede klas gebruikten we vaak overtrekpapier. Dit papier werd in het boekje gelegd en dan moesten we de letters overtekenen. Ik kan me nog herinneren dat ik deze papieren een lange tijd heb bewaard in een schoenendoos. Een keer per jaar kwam er ook een zendeling terug uit Afrika met een echte “levende film”. En natuurlijk “Snuf de hond” voorgelezen door meester van Duin met zijn witte haar.
Wat betreft de leeftijd van de juffen en meesters heb ik me altijd voorgesteld dat ze al vrij “oud” waren. Ik ben nu erg verbaasd om te lezen dat juffrouw Nauta nog maar ca. 25 jaar was toen ze ons in de klas had.

Na de lagere school ben ik naar de HBS “Jan van Arkel” in Hardenberg gegaan. Ik kan me nog herinneren dat we een toelatingsexamen moesten afleggen om toegelaten te kunnen worden. We (een stuk of 6-7) werden erg goed voorbereid door meester van Duin. Twee keer in de week kregen we huiswerk en kregen bijles een uur na schooltijd. Zaterdagsmorgen gingen we naar Hardenberg, naar de echte HBS om 4 uur bijles te krijgen.
Op de HBS was ik nogal een langzame leerling, want ik heb er zeven jaar over gedaan.

Na de HBS ben ik naar Wageningen gegaan. Daar heb ik Landbouwtechniek gestudeerd. Alle studenten moesten in die tijd een praktijktijd doorbrengen bij een of ander bedrijf of onderzoekinstituut. Ik ben altijd al gefascineerd geweest van het hoge noorden en daarom heb ik die tijd doorgebracht op de Noorse Landbouwhogeschool. Deze school ligt ca 30 km ten zuiden van Oslo

In Noorwegen heb ik mijn vrouw leren kennen en nadat ik mijn studie in Wageningen heb afgemaakt ben ik naar Noorwegen verhuisd. Daar heb ik eerst 20 jaar als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt op het “Landbruksteknisk institutt”. Mijn specialisatie was op het gebied van de werkomstandigheden en ergonomie. In 1988 ben ik hierop gepromoveerd.
Het landbouwtechnische onderzoek is echter de laatste 10 jaar niet meer geprioriteerd en daarom ben ik hoofd geworden van de marketingafdeling van Landbouwhogeschool. Sinds 1 januari dit jaar heb ik ook de verantwoording voor de Informatieafdeling.

In 1980 ben ik getrouwd met mijn vrouw Åslaug Borgan (wordt als Osluig Borgan uitgesproken). In 1981 werd onze dochter Hege geboren. Zij woont samen met een partner en in mei dit jaar hoopt ze klaar te zijn met haar studie. Ze wordt dan wiskundeleraar op Atheneum niveau. Onze zoon Rune werd in 1984 geboren. Hij studeert economie in Trondheim en leeft een actief studentenleven. De kinderen zijn dus de deur uit en wij “oudenvandagen” zitten alleen thuis.

Zeilen is onze grote hobby tijdens de zomer. Op het ogenblik hebben we een zeilboot van 10 meter. De meeste vakanties brengen we door aan de kust tussen Oslo en Gotenburg. Afgelopen zomer waren we op weg naar Nederland, maar we zijn maar tot Kiel gekomen. Toen hadden we al zoveel dagen gebruikt dat we geen tijd hadden om verder te zeilen. De komende zomer gaan we richting Kristiansand en Stavanger aan de westkust van Noorwegen.
Tijdens de winter gaan we zo vaak mogelijk skiën. We hebben een verlichte skitrack van 5 kilometer buiten de deur in het bos liggen. Ik kan dus mijn skiën aandoen in de garage. Helaas is er dit jaar erg weinig sneeuw gevallen.

Ik verheug mij er erg op om iedereen weer terug te zien op 21 april.
Ik heb ook een paar foto’s op deze internetsite gezet:
www.reiling.no/21april.html

Geen opmerkingen: